Ny teknik för automatisk sortering av textilier

Just nu testar IVL Svenska Miljöinstitutet en automatiserad textilsortering på en unik pilotanläggning i Avesta. Tekniken bygger på optiska sensorer som känner av materialets fiberinnehåll. Syftet är att skapa en effektiv sorteringslösning för kläder och textilier baserat på olika fibertyper, som därmed möjliggör hantering av stora flöden och bättre anpassning till olika återvinningsprocesser.

På sikt är målet att kunna ta hand om 45 000 ton textilier per år. Under året kommer tester, optimering av tekniken och analyser på renhet och kemiska ämnen utföras, allt utifrån potentiella kunders behov.

Vi ser det här initiativet som ett viktigt komplement till vårt eget arbete, för att öka tillgången av rena materialflöden när återvinningsteknikerna väl finns på plats.

Läs mer om projektet på IVLs hemsida.