Ny rapport om plaster i haven

Återigen uppmärksammas problemet att våra hav fylls med plast. Denna gång av Naturskyddsföreningen som i sin nya rapport ”Rätt plast på rätt plats” bl a tar upp skrämmande exempel på spridningen av mikroplaster. Här uppskattas väg- och däckslitage från trafiken samt konstgräsplaner stå för de största utsläppen, men även syntetiska textilier är en stor källa.  Som tur är ger rapporten också förslag på en mängd åtgärder för att skapa en hållbar användning av plast och minska dess spridning i naturen. Vad gäller just textilier är ett av de viktigaste exemplen på detta att designa rätt från början; dvs att ta fram textilier som inte släpper så mycket mikrofibrer samt kan bestå av återvunnen eller förnybar råvara.

Vi kan bara hålla med om att denna fråga är oerhört viktig och fortsätta vårt arbete för ökad textilåtervinning och en ny designmetod. Och vi är mycket tacksamma för alla som hjälper till att belysa vikten av att tänka cirkulärt!

Mer om Naturskyddsföreningens arbete för ett plastfritt hav, samt rapporten, hittar du här.