Mistra
Mistra Future Fashion är ett forskningsprogram som syftar till att hitta lösningar för att göra svensk modeindustri hållbar. Här berättar programansvarige Sigrid Barnekow mer om arbetet.
Namn: Sigrid Barnekow
Ålder: 42 år
Bakgrund: Civilekonom, 15 års erfarenhet från olika marknads- och kommunikationsroller i näringslivet. Har ett starkt driv för hållbarhetsutveckling och vad det innebär för rådande strukturer
1. Berätta om Future Fashion – vilka är era viktigaste mål på kort sikt?
I Sverige pågår just nu banbrytande internationell forskning om morgondagens mode och konsumtion och hur det kommer att strukturellt förändras. Ledorden är cirkulärt tänkande och hållbarhet. Vårt mål är att få fler att engagera sig och successivt ställa om till en mer hållbar modell.
Projektet Mistra Future Fashion är unikt internationellt genom att ta sig an modekonsumtion med ett holistiskt grepp och ser till hur alla delar i systemet interagerar och hur de kan förändras till en mer hållbar process. Med det menas hur kläder skapas, konsumeras och återvinns. I fokus är innovativt tänkande kring användningen av plagget, både i tid och syfte.
Vi utforskar spannet mellan fast och slow fashion – för att på så sätt säkerställa minimala fotavtryck i såväl produktion som konsumtion.
Det är ur detta nya affärsmodeller kommer att få fäste, hållbar textilfiber och produktion kan växa fram samt också vara grundläggande för att klara framtida återvinning.
2. Vad tror du skulle kunna sätta fart på utvecklingen mot en hållbar textilbransch? Vilka är de största hindren? De största framgångsfaktorerna?
Mer engagemang från alla aktörer! Det kan inte längre vara en nischfråga, det kräver engagemang av alla; producenter, konsumenter, leverantörer, politiker, media m fl. Det är heller inte en fråga som ska lösas, det är många frågor och man måste tillsammans se till helheten. Att fokusera på att hitta en lösning inom ett område, som t ex att hitta alternativa fiberval till bomull är bra men är inte Lösningen som leder till en hållbar textilbransch.
3. Vilken fråga ligger dig extra varmt om hjärtat? Varför?
Att vi konsumenter ska börja se på våra plagg mer medvetet. Vi borde tänka mer på hur vi tar hand om dem och vad vi tänker göra när vi inte längre är intresserade av dem. Och reflektera över behov och användning, samt kvalitetet när vi gör inköp.
4. Vilket råd vill du ge till den som vill tänka hållbart när det gäller kläder?
Vid köp så rekommenderar jag att du satsar på kvalitet och frågar dig själv vad du ska med plagget till. Att också medvetet förlänga plaggs livslängd är A och O. Så vid förvärv av nytt, går det att köpa plagg via vintage-shoppar, auktionshus, second hand m m. Varför inte prova att låna om du är osäker på om du verkligen är sugen på att ha plagget? Annars rekommenderar jag att du ser över din garderob och sorterar ut det som inte längre används och gör så att de kan komma andra till användning. Om vi förlänger användningstiden på våra nuvarande plagg med 3 gånger så motsvarar det en minskad miljöpåverkan med nästan 70 %!
Och tänk efter nästa gång hur du shoppar! Hela 25 % av miljöpåverkan kommer från transport vid shopping. Handla online eller ställ bilen hemma och ta dig till affären med kommunala transportmedel.
5. Planerar Mistra någon offentlig aktivitet under året?
I november håller vi världens första konferens i textil design och cirkulär ekonomi i London, på Tate Gallery. Se mer info på Circular transitions