God Jul och Gott Nytt År!

Julen står för dörren och projektet Spinn tråden på nytt pågår för fullt.
Vi är nu inne i vår kartläggningsfas av olika textila tekniker. Visste ni förresten att ett garn kan spinnas med antingen en Z-snodd (höger) eller S-snodd (vänster), där bokstävernas mittenstreck anger riktningen på fibrerna sett från framsidan av garnet? Och att både fibrernas kvalitet, spinningsmetod och grad av snodd är avgörande för många av den framställda textilens egenskaper?

Tillverkningen av tyg och dess tekniker är fascinerande och kartläggningen syftar till att öka förståelsen för vilka utmaningar som behöver lösas för att mekaniskt återvinna fibrer med bibehållen kvalitet. Men än finns många nötter kvar att knäcka innan gåtan är löst för hur vi sluter den textila materialcykeln. Så arbetet fortsätter och vi återkommer med mer rapportering efter vägen. Men först vill vi önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!