Malin Wretling – Legevisitten
Namn: Malin Wretling
Ålder: 26 år
Bakgrund: Marknadsansvarig på vårdbolaget Legevisitten. Är bland annat ansvarig för inköp av arbetskläder till vår personal inom hälso- och sjukvård, där kläderna är en viktig del av varumärkesarbete och profilering.
1. Berätta om hur ni på Legevisitten tänker när ni köper textilier till era olika verksamheter? Vilka krav ställer ni?
När vi har valt leverantör av kläder till vår personal inom hälso- och sjukvård är det viktigt att kläderna är funktionella, av hög kvalitet och att vi syns med vår logga och våra färger, så att patienterna känner igen oss. En annan viktig aspekt är att så klart miljön. Vi måste följa våra beställares (landstingens) miljöpolitiska program. Vi är sedan år 2009 ISO-certifierade i både kvalitet och miljö och vi arbetar ständigt med utveckling inom dessa områden. Sen blir vi kontinuerligt granskade av våra revisorer. Det är viktigt för oss att välja leverantörer med omsorg.
Vi arbetar också aktivt för att undvika farliga och miljöskadliga ämnen i textiler. När vi väljer nya leverantörer frågar vi om de har miljöpolicy och ett eget miljöarbete. Tillverkarens arbetsmiljö är också viktig. Det är viktigt att förhindra barnarbete och låglönearbete i textilbranschen.
I vården har vi även höga hygienkrav, vilket innebär att kläderna tvättas ofta. Därmed måste våra textilier vara av mycket god kvalitet. Idag har Legevisitten en egen kollektion som klädföretaget Saiboo tagit fram till oss.
2. Hur ser er långsiktiga vision ut? Vad skulle ni vilja kunna köpa för varor och tjänster på textilområdet som inte finns idag?
Vi arbetar ständigt med förbättringar inom miljön och vill framöver fortsätta att utvecklas inom detta område, bland annat genom att fortsätta ställa krav på våra leverantörer. Tyg till Tyg:s ambition om att kunna återanvända textil och kunna skapa ett nytt plagg av ett gammalt plagg, på samma sätt som när man pantar burkar, skulle ju vara otroligt häftigt! Kanske skulle våra läkare och sjuksköterskor kunna lämna in sina gamla arbetskläder och genom denna process och genom samma råmaterial kunna erhålla nya kläder. Det borde bli billigare för både oss och naturen.
3. Vilket råd vill du ge till den som vill tänka hållbart när det gäller kläder?
Att man som konsument påverkar marknaden. Som företag där man köper in större mängder kläder har man ett ännu större ansvar. Men som privatperson kan du också påverka. Jag har själv börjat tänka mer och mer i dessa banor när jag köper kläder. Jag brukar alltid kolla materialet och väljer helst naturmaterial som bomull och ull, som också är snällast mot huden. Att köpa plagg av bra kvalitet som håller länge är också ett tips för att dra ner konsumtionen och värna lite extra om miljön.